Slecht geïsoleerde huurhuizen zorgen voor problemen

Slecht geïsoleerde huurhuizen zorgen voor problemen
HomeNieuws

Zorgen om slecht geïsoleerde huizen.

Door de hoge energieprijzen kunnen huurhuizen tegenwoordig moeilijk geïsoleerd worden, terwijl hier wel behoefte aan is. De huidige situatie biedt momenteel slechte woonomstandigheden voor huurders, door de kou en tocht die zich in het huis naar binnen dringen. Dit brengt weer een negatieve en gespannen sfeer met zich mee tussen de huurders en verhuurders, die op hun beurt een gebrek aan geld en tijd ervaren om de huurder hierin te helpen.

Wat kan de verhuurder doen? 

Deze slecht geïsoleerde huizen hebben als gevolg dat de energierekeningen oplopen. Huurders vragen om een structurele oplossing waarbij de verhuurders verplicht moeten verduurzamen. Volgens de vereniging Vastgoed Belang willen particuliere verhuurders de huizen wel aanpassen, maar zijn dit ingewikkelde en dure projecten, omdat de huizen vaak erg oud zijn. Daarnaast zouden de verhuurders ook de financiële ruimte niet hebben om deze verduurzamingen in te voeren. De woordvoerder van de vereniging geeft aan dat de overheid met ruimhartigere subsidiering moet komen van verduurzamingsmaatregelen.

Er ligt een stapeling van maatregelen klaar, zoals de beperking van de huurstijging, wat de investeringsruimte voor beleggers verder beperkt.

De woordvoerder van de vereniging

Om deze verduurzaming te versnellen mogen verhuurders vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met energielabel E of lager. Omdat ongeveer 580.000 huurwoningen nog een slecht energielabel hebben, werd met de woningcorporatie afgesproken om deze vanaf 2028 ut te faseren. Dit wordt ook wettelijk verplicht en deze maatregel gaat ook gelden voor particuliere verhuurders.

Welke warmtepomp is juist voor mij?
Een vereiste voor een warmtepomp is een goed geïsoleerd huis, maar waar moet je dan aan denken? In deze quickscan worden een aantal vragen gesteld, waarna een indicatie gegeven wordt over het type warmtepomp dat bij jou past. Voor een gegrond advies moeten wij wel altijd langskomen ter inventarisatie, om jou van de meest geschikte warmtepomp te kunnen voorzien.