Iedereen in Europa gaat betalen voor zijn eigen CO2-uitstoot

Iedereen in Europa gaat betalen voor zijn eigen CO2-uitstoot
HomeNieuws

De nieuwe klimaatregel

In Brussel is op 18 december besloten dat alle inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Met andere woorden: alles wat schadelijke stoffen doet vrijkomen, wordt duurder. En ook het tegengestelde geldt: alles wat duurzaam is, wordt goedkoper.

CO2-uitstoot moet halveren

Zoals de plannen nu vrijgeven, zal deze maatregel in 2027 ingaan. Met deze klimaatregel, welke deel is van de klimaatwetten, dient het doel om 55 procent van de uitstoot in Europa voor 2030 te verminderen, behaald te worden. Het geld dat met deze maatregel opgehaald wordt, zal worden gebruik om de klimaatplannen uit te voeren.

Met deze deal brengen we de uitstoot in Europa drastisch naar beneden, maar dan wel op een sociaal verantwoorde manier zonder de Europese industrie de das om te doen.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA)

Op wie heeft dit effect? 

In een onderzoek van Milieu Centraal is naar voren gekomen dat Nederlanders verantwoordelijk zijn voor drie keer zoveel van de CO2-uitstoot als de gemiddelde wereldburger. De grootste CO2-uitstoters zijn fossiele brandstoffen die met name verstookt worden om elektriciteit te produceren. Voor burgers wordt wel verwacht dat deze verandering om kleine bedragen zal gaan. Zo zal een tankbeurt gemiddeld niet meer dan 10 cent duurder worden.

Door deze maatregel moeten bedrijven in Europa extra betalen voor hun uitstoot, waardoor hun producten duurder worden dan de producten die van buiten Europa geïmporteerd worden. Vanwege deze oneerlijke concurrentie zouden bedrijven ervoor kunnen gaan kiezen om zich buiten Europa te vestigen. Om dit tegen te gaan en de bedrijven in Europa te behouden, dienen vervuilende bedrijven, die hun producten willen importeren en verkopen in Europa, hun CO2-uitstoot te betalen aan de grens.

Wel kan gebruik gemaakt worden van een subsidie, ter ondersteuning van mensen die hun huis willen isoleren, een warmtepomp willen aanschaffen of willen overstappen op een elektrische auto. Daarnaast is geld vrijgemaakt voor mensen die minder te besteden hebben, ook als gevolg van de inflatie. In dit fonds is ruim 86 miljard euro beschikbaar.

Welke warmtepomp is juist voor mij?
Een vereiste voor een warmtepomp is een goed geïsoleerd huis, maar waar moet je dan aan denken? In deze quickscan worden een aantal vragen gesteld, waarna een indicatie gegeven wordt over het type warmtepomp dat bij jou past. Voor een gegrond advies moeten wij wel altijd langskomen ter inventarisatie, om jou van de meest geschikte warmtepomp te kunnen voorzien.